Bespaar op energie
én bespaar geld
De EnergieCoach helpt je
met handige tips
Wil je besparen op je energiekosten? Met onderstaande tips van EnergieCoach Loppersum kun je geld besparen. Wil je de tips niet vergeten? Schrijf ze dan op een briefje en plak dit op een plaats in huis waar je eraan herinnerd wilt worden. Bijvoorbeeld: wil je minder lang douchen? Plak dan een briefje in de badkamer met daarop ‘3 minuten douchen’.
Minder lang douchen helpt je geld besparen
Zet bijvoorbeeld de wekker op je telefoon.
Zet apparaten écht uit
Zet je televisie of andere apparaten die veel stroom verbruiken, zoals mediaboxen, niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit.
Was op lagere temperatuur
Zet je wasmachine niet op 60 graden, maar op 40 graden. Je was wordt net zo schoon en je bespaart geld.
Zet je verwarming 1 graad lager
Door als je thuis bent de verwarming een graad lager te zetten, bespaar je al energie.
Zet je verwarming ’s nachts op 15 graden
Zet voordat je gaat slapen de verwarming op 15 graden.
Handige tips om óók in de zomer eenvoudig energie te besparen
Houd je huis slim koel
Een ventilator en de airconditioning gebruiken veel stroom. Je kunt je woning voordeliger koel houden door de ramen en de gordijnen aan de zonkant dicht te doen. Als het ’s avonds is afgekoeld, kun je ramen tegenover elkaar openzetten. Heb je toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan voor een ventilator in plaats van airconditioning, dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.
Hang de was buiten
Schijnt de zon? Doe de was dan niet in de droger, maar hang je natte wasgoed buiten op. Met een beetje zon en wind droogt je was behoorlijk snel. Een droogmolen in de tuin of een wasrek op het balkon is een gratis wasdroger!
Douche op een lagere temperatuur
Is het buiten warm? Douche dan op een lagere temperatuur. Met een graad verschil bespaar je al op gaskosten. Stel je temperatuurknop iets lager in en je went al snel aan een minder warme douche.
Let extra goed op je lampen
In de zomer is het langer licht en dus ook lichter in huis. Laat je per ongeluk een lamp branden, dan kan deze de hele dag branden zonder dat je het doorhebt. Let dus extra goed op of je lampen uit zijn en kies voor ledlampen.
Doe de extra koelkast weg
Heb je in de schuur of bijkeuken een oude koelkast voor ijsjes, bier of diepvriesproducten staan? Een tweede koelkast is vaak ouder, minder zuinig en verbruikt dan tientallen euro’s elektriciteit per jaar. Kijk goed of je die voorraad wel echt nodig hebt en doe ’m anders weg.
Besproei de tuin met regenwater
Jaarlijks besproeien we onze tuin met honderden liters drinkwater. Wil je dat budgetvriendelijk doen? Gebruik dan een regenton om regenwater in op te vangen.